Nov 10

10.11.2019 : SCMR orfană? Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” a fost desființat !

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 3:31 pm

În 2016, Ion Caramitru, pentru Societatea de cultură macedoromână (SCMR), semna un protocol de colaborare cu Eugen Tiberiu Popescu pentru Institutul Eudoxiu Hurmuzachi.

Nu ştim cât de fructoasă a fost această colaborare şi mai ales în ce a constat ea. Putem totuşi considera că dispariția acestui partener constituie o pierdere cu atât mai dureroasă pentru SCMR cu cât Ministerul pentru românii de pretutindeni a pierdut şi el prerogativele de care se bucura anterior.

Iată ordonanța de urgență emisă de noul guvern condus de Ludovic Orban :

Guvernul României a desființat, prin ordonanță de urgență (OUG), Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.

În locul acestor două instituții, Guvernul a decis înființarea unui Departament pentru Românii de Pretutindeni „structură fără personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, prin preluarea activității în domeniul românilor din diaspora și a structurilor specializate în acest domeniu de la Ministerul Românilor de Pretutindeni, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Institutul Limbii Române, care se desființează. 

« Nu avem patru ministere de Externe, avem un singur minister de Externe, politica externă se face printr-un singur minister de Externe ? Sunt lucruri de bun-simț. (…) Multe ministere s-au făcut ca să dea sinecuri », a declarat Orban la B1TV. El a acuzat faptul că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost o “agenţie de voiaj şi un mod de a aloca bani publici”.

Actuala decizie făcea parte din programul PNL la capitolul « Afceri externe », denunța încă din ianuarie 2019 deputatul Constantin Codreanu : « Considerăm desființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni drept un regres politic major și un atentat la securitatea cultural-identitară a României. »[1]

Putem acum foarte bine să ne imaginăm că responsabilii institutiilor desființate sau degradate citate mai sus se vor recicla trecând de la stânga la dreapta. Un precedent semnificativ pe aceasta tema (dar în sens invers) ne este sugerat în Gazeta românească de Sorin Cehan şi Andi Rădiu. Nu de mult, conducerea PNL s-a dezis de preşedintele PNL-Diaspora Victor Ionescu pentru că a fost prins cu plagiatul. El a gasit însă soluția trecând la PSD şi obținând astfel funcția de subsecretar la Ministerul pentru Românii de pretutindeni[2].


[1] « Aromânii și meglenoromânii din România reprezintă grupuri dialectale istorice românești, nu minorități naționale. Dialectele istorice ale limbii noastre comune trebuie luate sub protecția juridică a statului român” , declara deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării cu ocazia unei vizite la sediul SCMR unde s-a întâlnit pe 14 februrie 2018, Nicolae Saramandu, vicepreședinte, Emil Țîrcomnicu, secretar general, si Manuela Nevaci, membru în comitetul de conducere al SCMR.

[2] https://www.gazetaromaneasca.com/comentarii/ministerul-romanilor-de-pretutindeni-s-desfiintat. Pentru protocolul SCMR-IEH cf. http://www.armanami.org/blog/actorul-de-origine-aromana-ion-caramitru-fostul-locotenent-de-securitate-eugen-tiberiu-popescu-si-identitatea-etnica-a-aromanilor/


[

Laisser une réponse