Dec 05

Sirma Guci & Co despre “manelizarea” muzicii tradiţionale armâneşti

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 7:15 pm

Totul a pornit de la o postare entuziasta a Sirmei Guci : “Opa, opa….! O prelucrare curajoasă, inedită, perfectă în întregul ei (audio-vizual), un remix de poveste! Felicitări Diana Bisinicu Andries ! Un decembrie frumos şi ţie Crăiasa a zăpezii !”

Contra şi pentru « manelizarea » muzicii tradiţionale armâneşti au interrvenit : Christian Libu, Nicolae Perifan, Ioti Atanase, Nicu Sinicu, Silvia Zica, Nick Carabaş, Steliana Duliu-Bajdechi, Nicu Sinicu, Sirma Brinkman, Ori Beca, Flori Foto, Alexandra Chirvasitu, Irina Paris, Cherata Dogaru, Mariana Cusu, Mihai Mihail, Viorel Crăciun, Carmen Chirvasitu, Mirela Ciju.

Cristian Libu : “Din păcate …. frustrant ! Acest mixt este o blasfemie la adresa muzicii makedonesti !”

Nicolae Perifan : “Își cam bate joc de muzica macedonească…”

Ioti Atanase : “Time out…”

Nicu Sinicu : “Hai ca incet incet o dai in manele. ….mai bine ramineai cu Pops. Ca tot ai declarat atunci ca nu vb machedoneste. Si ca nu_ti place… si acum iti bati joc.”

Sirma Guci : “Din pacate piesa asta a imprumutat cu acordul meu doar refrenul de la cantecul  OPA,OPA. Este o prelucrare de ritmuri rap si acorduri armanesti. Sigur nu poate fi auzita in nici un caz la nunti ,botezuri,cumetrii sau la ”sfinte cununii” dar trebuie sa acceptam schimbarea. Muzica asta are o amprenta de ritm armanesc care se preteaza in cluburi si posturi de radio. Stiu ca noi armanii santem conservatori si nu prea ne lasam dusi de val dar cand este vorba sa manelizam adevaratul folclor nimeni nu sesizeaza nimic. De ce?”

La comentul asta al Sirmei au fost următoarele comenturi :

Nicolae Perifan : “Muzica asta … nu prea e muzica, e jenant sa folosesti muzica macedoneasca si sa-ti expui ţâţele… iar legat de manelizarea folclorului, avem si noi manelistii nostri …”

Sirma : “În lumea artistică pieptul (sau bustul cât mai scos afară) nu mai este nimic ieşit din cale afară. Si moda asta sa impus şi la nunţile armânesti, unde multe din tinerele domnişoare abordeaza acelaşi stil ca şi vedetele! Nu este o critică dragă Perifan Nicolae ci doar o remarca.”

Silvia Zica : “Adevarat !”

Nick Carabas : “Sirma Guci, +10 la comentariile tale. Nu…intervin, că v-a lua “foc”, “feibucul”! Cu cheptul nafoarâ sau cu “sclotsâli” goali, mai iasti văârâ! Aesta-i moda, aestu-i chirolu, “le primim așa cum vin, maică”, spunea o prietena de a noastră, ce a decedat la 98 de ani! Diana Bisinicu e mai… libertină, da asta nu înseamnă ca să “dăm” de pămant cu ea!”

Tot Nick Carabas : ” Sirma Guci, câtse… paplu ditu cânticu shi-arcă… shilivărli ishi nu vru ta sli bagâ? Câtse ii dsâsi a moashiei ca s-arucâ, cândușmsha di pi ea? Maka paplu ditu cânticu iu vrea… sexy pi moashâ tu atselu chiro, câtse tora azburâmu ashitsi! Armâni, SNU nâ arâdemu, ca n-avemu taifâ!”

Sirma : “Ai andriptati Nick! Aestu nou  valu di moda iasti aceptat tu muzica ushoara.Va s-avemu mari angatanu di canticlu vechi di zamani s-nu s-asparga canauara,i,s-imna cum imna vara oara pi calea lui,apridunatu,mintimen,sh-stulisitu cu stranji traditsionali di totna!Alanti tuti santu dupa moda,cari tora ini,tora fudzi !”

Steliana Duliu-Bajdechi : “S-au gândit că armânii sunt la modă si hop si ei cu penibilitatea asta, poate mai iese vreun ban.”

Tot Steliana Duliu-Bajdechi : « Sirma, manelizarea folclorului a inceput demult. Din perioada in care minunata poezie “O lai murgu, frate bun” era cantata pe ritm de sârbă… Ca sa nu mai spun ca unul dintre cântecele la modă, Pamporea, are o disonanţă uriașă intre ritm si versuri. Dar nu mai continui, să nu provoc o avalanșă pe FB.”

Sirma : « Daca este sa facem o analiza corecta a tot cea ce inseamna deviere inconstienta a tot cea ce inseamna traditii, folclor, grai… s-ar scrie foarte mult… Pe unii i-ar interesa, iar pe multi i-ar lasa reci, pentru ca sloganul ‘Sus hlambura’ ‘hai nasu’ bine, bibe…’ nu aduce nici o rusine, din contra.”

Apoi alt comentariu la postare

Nicu Sinicu : “No coment Doamna draga, daca asa ati decis.”

La comentul lui intervine Perifan Nicolae : ” O fi lasat laptop-ul deschis doamna… si cineva se joaca in locul ei, altfel nu-mi explic…”

Alt comentariu la postarea inițială 

Carmen Laura Libu : “Big dislike ! Fata asta ar trebui sa ramana la magazinul parintilor nu sa se agate de orice ca sa se faca vazuta, mai ales ca in perioada “pops” nu vorbea, nu canta armaneste. Si intr-adevar noi armanii avem prostul obicei de a fi conservatori insa fara acest conservatorism nu am mai fi avut azi nici macar pe jumatate din ce avem azi iar generatiile urmatoare vor canta numai rap si manele. In situatia nostra suntem obligati sa ramanem conservatori ca sa mai putem salva ceva. Si apropo de conservatorism uitati-va la englezi care sunt ultraconservatori si totusi sunt unde sunt .”

La comentariu asta intervine Sirma Brinkman : ” De accord cu tine Laura! Nu trebuie sa imprumutam de toate, de la toti, ci sa ne conservam traditiile si limba noastra. Am rezistat si ne-am perpetuat limba,traditiile si valorile familiei de-a lungul secolelor, numai prin  promovarea a ceea ce este specific comunitatiilor noastre de pretutindeni. Daca incepem sa ne gandim numai la partea materiala, sa facem bani, bami si iar bani, incepem se ne pierdem identitatea si cee ce ne face speciali.Poate nu m-am exprimat mai detailat, dar aici unde sunt, este tarziu, si imi trebuie mai mult timp sa ma concentrez asupra acestui subiect, care este mai complex. Imi iubesc natia, sunt mandra ca m-am nascut armana, dar nu sunt de accord cu foarte multe lucruri pe care le imprumutam, care sunt “very low class”, in aceste zile.”

Apoi la postrea initala comenteaza iar Nicu Sinicu: « Dar de ce nu sa campus melodia pe ritm de rap machedonesc.”

La comentul asta intervine si Sirma Brinkamn : “In curand, cantecele noastre o sa sune ca manelele pe care le auziti peste tot, in fiecare zi.”

Intervine la postare Ori Beca : “Așa cum spunea cineva mai înainte ăsta este chiar o blasfemie. Nu înțeleg oare filma cumva pt vreun film și a încurcat? Cum sa asociezi așa ceva cu muzica noastră atât de frumoasă cu secvențele astea? Rușine. Diana!!!”

Flori Fotu : « Pacat de frumoasa muzica armaneasca de care ne batem joc, manelizand o sau remixind o! Mai ramane s o trecem pe rock de dragul schimbarii si s a terminat cu identitatea noastra! Mare pacat!”

Sirma : ” Da, Nicu ! Era o idee buna! Da care compozitor arman sa compuna si cine sa orchestreze  asa ceva.Ar trebui sa evoulam si sa impartim muzica in trei categorii-Folclor clasic traditional,folclor contemporan(care nu inseamna in nici un caz manele armaneshti,si care iar din pacare nu revolta pe nimeni stilul asta…de bataie de joc a graiului cu iho ghiftescu) si muzica moderna,pop,folk,rock.Asa se cade sa intram in rand cu toata lumea !”

Alexandra Chirvasitu la acest coment al Sirmei

” Cu tot respectul, a intra in rand cu rock-erii este una. A intra in rand cu manelistii e cu totul altceva.”

Tot Alexandra Chirvasitu : « Apropo, deja exista muzica rock armaneasca. Si jazz. Nu cred ca nimeni a avut ceva cu Mara care a pus Mi sculai lunea tahina pe ritm de jazz. Ba chiar e una dintre melodiile mele preferate. Asta inseamna progres. A canta Opa opa pe ritm de manea este un regres.”

Irina Paris : “Manelistele varyare sunt mai stilate.”

Sinicu Nicu : ” Ar fi bine  Dar… sa nu dramatizam si sa pierdem ce mai avem… Muzica si zborlu.”

Cherata Dogaru : “Cu tot respectul.pe.care îl.port cantautoarei Sirma Guci, prietena mea nu pot să spun că mi- a plăcut Remix -ul la care face referire… Nu.mi-a plăcut nimic, nu mi-a transmis nimic….si eu sunt un adevărat consumator de muzică… de toate genurile… Nu a reușit să mă convingă că ceea ce face este bine..”

Carmen Laura Libu la comentul Cheratei : « Toate cantecele si versurile Sirmei, pe care le ador, te indeamna la visare, la sensibilitate. Asocierea oricaror dintre ele cu asa ceva este chiar o blasfemie. Fatuca asta se vinde si ne vinde ptr orice.”

Mariana Cusu : “Subscriu Cherata Dogaru Personal nu ma consider si nu sunt o conservatoare. Si cred ca in discutie cel mai important este criteriul estetic, valoarea artistica, fie ea  si in genul pop, rock, folk, sau mai stiu eu ce alt gen. In opinia mea, aceasta productie, caci compozitie sau   orice alta forma de manifestare artistica nu poate fi vorba, este in primul rand lipsita de armonie, de bun gust, ca sa nu mai vorbim despre DECENTA! Consider ca aici nu este vorba numai de faptul ca este sau nu o prelucrare a unei melodii armanesti, aici este vorba despre  o exacerbare evidenta a feminitatii dusa pana la vulgaritate. Si asta nu este potrivit cu spiritul asa clamatui modernism, ca sa nu mai vorbim de neispirata alaturare cu influenta filonului armanesc.. Cu tot respectul si consideratia mea profunda pentru draga compozitoarea Sirma Guci, consider total nepotrivita, ca sa exprim eufemistic, asa zisa prelucare a unui cunoscut cantec armanesc.”

Cherata : Absolut de acord cu tine și cu termenii aleși de tine… draga mea Mariana…!”

 

Mariana Cusu : ” Cherata Dogaru Este datoria noastra, draga mea Cherata, sa luam atitudine, inercand sa nu fim partinici, sa criticam opera si nu autorul.  Dar nici sa stam cu mainile in manson, dand like-uri peste like-uri, la ceva ce nu are legatura cu ceea ce se pretinde a fi. Si asta spun, incercad sa ma exprim elegant intr-o situatie ce-mi aduce in primul rand indignare.”

Cherata : ” Eleganța despre care vorbești face parte din tine, draga mea…..asa esti TU….! Te felicit pentru felul în care ești….,!”

Silvia Zica coment la postare : « Iipocrizia la machedoni nu are limite! se vand singuri sau intre ei, ieftin si pe nimic, pentru putina, mai multa atentie ! se demoleaza si se cotonogesc pentru suprematie in diverse domenii, fara pic de jena ! in timp ce vehiculeaza pentru români ”cat de uniti sunt ei! ” cand cineva incearca sa faca ceva , altceva, din propriile resurse si puteri, urmeaza opinia ”armaneasca ”oprobriul public!!” ipocrizie curata!!, nenorocirea e ca mai sunt si unii ”armani’’ dati cu interese, care abia asteptau momentu ”sa contribuie si ei.’’”

Mihai Mihail : “Una porcheria di melodia.”

Viorel Crăciun : “Am citit si m-am întristat. E revoltător câtă ură, câtă ipocrizie… în comentarii.

Nici mie nu imi place ce a ieșit, gusturile  sunt gusturi. Nu îmi place si punct, nu e genul meu si nici experimentul ăsta nu m-a dat pe spate. Însă femeia nu a jucat intr-un film porno si în timp ce facea sex canta in armâneshte (apropo, armânește nu makedonește. E limba armânească). Si daca facea chiar si asta nu era “blasmefie la adresa muzicii makedonești”. Auzi blasfemie. Incredibil. Voi nu va prea măsurați cuvintele.

“Blasfemie” “bătaie de joc” “manele”. Măi oamenilor ce fel de muzică armânească ascultați? Sunt foarte curios. Sunt convins ca pentru voi muzica armânească e cea ascultată la nunți. Aha si la nunti  noi nu ascultăm muzica armaneasca manelizata, nu nu. E muzica tradițională. Prima ipocrizie. Dupa o nebunie (blasfemie). Pentru voi: in Balcani Armânii nu ascultau ritmurile pe care noi le ascultam acum la nunti.

Apoi, muzica nu e doar muzică tradițională. Cu toate ca citiți mai sus, voi nu ascultați muzica tradițională. Comparația voastra e depășită. Si va spune unul care ascultă astfel de muzică (cica tradițională). Si o laudati pe Sirma atunci cand canta sau compune, aloo sirma nu canta muzica “tradițională”. Cand Sirma critica muzica de la nunti ca e “manelizata” si nu e tradițională, mai toti cantatorii i-au sarit in cap ca greseste, ca e conservatoare, ca muzica e făcută sa se dezvolte, ca doar asa putem duce limba mai departe (aici aveau dreptate, limba se transmite mai usor), doar ca ea spunea doar de muzica de la nunti ca nu e Tradițională (aici ea avea dreptate).

Revenind, muzica armânească poate sa fie si rap, pop, ușoară etc muzica  nu e doar tradițională. Muzica poate sa fie facuta prost, neinspirat. Sa sune rau. Vocea sa fie proastă. Etc

Însă voi nu criticati asta, voi va luati de sanii ei.. Ipocrizie. Era mai corect daca o criticati pentru voce si pentru melodie. Nu pentru sani si sa o comparați cu ceva total aiurea, fara sa va gândiți cu ce o comparați.

Englezii nu au ajuns unde au ajuns datorită conservatorismul. Asta daca va referiti la limbă.  Se vorbește engleza ca limba maternă pe 5 continente pentru ca sunt englezii ultra conservatori nu ca au fost ditamai imperiul si au casapit populații întregi. In plus sunt si ditai Puterea economica…. Nuu.. englezii au stat pe insula lor si au cantat in engleza in costum popular. Asa au ajuns, de drag pentru conservatorismul lor, sa vorbeasca toti engleza. Mama ce comparații.

Armânii trebuie sa isi păstreze limba pentru ca isi pierd din identitate. Comparați cu englezii, pai mai oamenilor englezii le-au distrus multora limbile materne, un mic exemplu: scoțienilor. Asta e si motivul pentru care scoțienii se lupta acum cu chiu cu vai sa isi reînvie limba.

Armânii trebuie sa isi păstreze traditiile frumoase si nu alea idioate, ca mai toate popoarele am avut si din alea..

In fine, deviez de la subiect… păcat ca aveti atâta venin. Nu critica, sa spunem, constructiva. Sa nu mai vorbim despre comparațiile nefondate si  jigniri.

Armânii trebuie sa fie oameni deschiși ca să reziste. Nu încuiați.”

La comentul lui Craciun răspund“:

Carmen Chirvasitu : « Am citit comentariul dvs si mi-a placut, am ascultat melodia si m-am intristat. Sper ca sunteti de acord cu mine ca identitatea, limba nu va fi salvata de acest opa opa in acasta prelucrare curajoasa, inedita, perfecta in intregul ei (audio vizual), un remix de poveste!”

Iar Crăciun : ” Dar nici nu se pune problema ca identitatea armânească sa fie salvată de melodia asta, sau de mine, sau de sirma.. Cu toate ca sirma prin nenumăratele cantece compuse sigur a pus o cărămidă mare la salvarea identității (macar a limbii). Dupa mine melodia e proastă, nu imi place… Si aici sunt in contradictoriu cu sirma. Insa e revoltatoare atitudinea oamenilor. Sa jignesti asa.. Sa faci comparații deplasate. Sa nu realizezi ca si ce asculți tu la nunti nu e “muzica makidoneasca”..”

Intervine si Sirma Guci : «  Iti multumesc pentru ca m-asi citat Carmen. In primul rand nu sa umblat la o melodie traditionala ca sa deranjeje sau sa zici ca se  macelareste folclorul,si pentru ca refrenul cantecuui imi apartine am fost de acord sa risc. Noul remix nu ma deranjeaza deloc, chiar mi-a facut placere. Stiu ca in spatele oricarui videoclip este o echipa care lucreaza ore si zile poate pentru ca rezultatul final sa iasa bine. Nu stiu cine a spus ca identitatea va fi salvata de opa,opa,dar nu este corect sa se devieze de la subiect.Ar trebui sa fim mai calzi cu tineretul de astazi,mai intelegatori, mai deschisi. Altfel… cum s-ar fi ajuns aici la aceasta noua incercare, daca in urma cu cativa ani buni, Dincuta si Papu nu remixau La valea di Ianina. Atunci stiu ca a fost o melodie controversată….

Carmen Chirvasitu: Sirma Guci  Multumesc pentru raspuns.  Craciun Viorel a spus intr-un comentariu ca dialogul dintre noi sa se poarte in limba pe care cu totii vrem sa o pastram Are dreptate, dar va raspund tot in limba romana. Macar aici este consens, cred. Cu totii stim, simtim si cred ca de aici vine frustrarea ca se cam duce totul… limba, traditii, obiceiuri. Nu are rost acum sa disecam cauzele, sa gasim vinovatii etc dar cred ca fiecare are dreptul sa spuna ca nu-i place, ca este suparat. Poate mai delicat. Fara patima. Ce este interesant ca aici pe pagina dumneavoastra s-a iscat acesta polemica, deoarece fiecare comentator considera ca sunteti si chiar sunteti o aparatoare a valorilor noastre! Pe pagina doamnei Bisinicu numai aprecieri si laude. Si sa va raspund punctual la mesaj, eu nu am spus ca s-a umblat la melodia traditionala , ca s-a macelarit folclorul (pentru mine folclor este numai muzica polifonica farseroteasca, repet pentru mine) ca nu s-a muncit la videoclip, am spus ca m-am intristat. Atat, si nu consider ca este un serviciu adus limbii daca ea se aude aiurea in orice context! Iar intelegere, caldura , deschidere la minte nu inseamna sa-mi placa toate kitsch-urile. Un exemplu de bun gust daca vreti al modernitatii este Mara!  Un alt exemplu este Cantecul cucuvelei a lui Phoenix .”

Apoi din nou la postare Craciun : « Shi nica tsiva (pi ninga ca sh i ș etc iasti idghiul fârmac). Va mi hârsescu anda tuts atsei tsi angrapsirâ aua va s-tsânâ unâ muabeti ashi mash pi armâneashti. S-duchim cât mintimeni suntu tu limba armaneascâ. Nu guva tu pitâ”

Tot la postare Nick Carabas : « Melodia nu este pentru a fi cântată la nunti! Dacă sotul ei acceptă cum se reprezintă, noi n-avem nici un drept ca sā ne legăm de “balcoanele” ei! La nunta ei, a arătat…chilotii la toți  nuntașii! Aceasta e… Diana Bisinicu !”

Sirma Guci : ” Ei da! S-a riscat cu pirueta periculoasa!!! Se intampla !”

Nick : ” Vorba lui Jiji: schimbati canalul dacă nu vă place!”

Sirma : « Nimeni nu este perfect iar fiecare artist are fanii lui.”

Mirela Ciju : ” Este o jignire pentru muzica armaneasca si pentru noi toti. Rusine Diana Bisinicu! ”

Ioti Atanase : ” Deschiși Viorele suntem… da “fata nu are nici boatsea ici  ambar”. Nici iho, ti armeneasca limba Isa ti cântare. Doar comercial… Nu ne ajutată. Ne manelizeaza… punct! Elena Gheorghe… altceva…. Opinia mea.”

Tot Ioti Atanase : “Altfel să vină cu așa ceva în media. Dar și cu voce… (Cornelia Rednic, Un dzâtzi ma ghini pi armaneasti).”

 

 

 

Laisser une réponse