Nov 20

Grecia : « Limba aromână trebuie salvată » (Elephteria, 18.11.2019)

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 5:58 pm

Aproximativ 150 de persoane venite de la Atena, Larissa şi alte centre universitare din Grecia au participat la « Ziua de studiu asupra transliterării (scrierii) limbilor de tradiţie orală : cazul aromânei » pe data de 9 noiembrie la Universitatea de la Ianina.


Ecourile evenimentului, care s-a desfăsurat în absenţa oricaror agresivităţi, au fost pozitive.

Autorul articolului apărut pe data de 12 noiembre în Ethnos, unul dintre principalele cotidiene din Atena, a pus accentul pe eforturile recente întreprinse pentru adoptarea unui sistem de transcriere fiabil al aromânei[1].

« Limba aromână trbuie salvată » citim în Elephteria datat pe 18 noiembrie. De notat est faptul că, în urmă cu 23 de ani,  Elephteria denunţa « întâlnirea secreta a aromânilor în cu scopul de a crea un stat vlah » cu ocazia colocviului organizat în acest oraş de KEMO (Centrul de studiu al minorităţilor). 

După  prezentarea comunicărilor de la Universitatea de la Ianina, cotidianul de la Larissa anunţă fondarea la începutul acestui an în acest oraş a « Societăţii de studiu a culturii aromânilor». Aceasta îşi propune organizarea unor activităţi ştiinţifice (colocvii, proiecte de cercetare) şi educative (cursuri de aromână) nu însă şi activităţi sociale ca celelalte asociaţii din Grecia (baluri, festivaluri, dansuri folclorice).

Vassilis Nitsiakos este preşedintele Societăţii, universitari şi cercetători printre care N. Dinas, F.  Dassoulas, N. Siokis şi S. Beis fac parte din Consiliului de administraţie.


[1] Cf. :https://www.ethnos.gr/politismos/71504_i-blahiki-glossa-sto-epikentro-prospatheies-gia-ti-grapti-tis-apodosi)

[2]


Laisser une réponse