Feb 06

“Latinizarea” grecilor imposibila? : un non-argument/Dinu Popescu

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 12:11 pm

Am inteles ca principalul argument cum ca armanii n-ar fi greci este ca grecii nu ar fi putut fi latinizati din cauza civilizatiei lor superioare. O mare prostie, grecii din

sudul Italiei (Magna Graecia) au fost latinizati in cele din urma. La putin timp dupa asezarea slavilor in Peninsula Balcanica ei au reusit sa o slavizeze aproape in intregime, inclusiv Grecia actuala. O parte din greci si megleniti/megleni au fost islamizati cu toate ca ambele popoare si in special grecii aveau o civilizatie superioara. Poporul romanic dalmat a fost slavizat in totalitate etc.
Alt argument ar fi ca limba macedoneana antica (nu pseudo-macedoneana slava actuala) nu ar fi fost un dialect grecesc, ci o limba diferita. Nimic mai fals. Din toate sursele de macedoneana antica reiese ca aceasta era un dialect grecesc sau e vorba, eventual, de mai multe dialecte, toate ale limbii paleo-grecesti. Deci armanii sunt fie greci romanizați/latinizați, fie iliri latinizati. Daca sunt iliri romanizati atunci pretentiile lor asupra Macedoniei antice (care e inclusa aproape in totalitate in Grecia si o mica parte in asa-zisa Macedonie independenta) sunt total nejustificate. Daca sunt greci romanizati atunci pretentiile lor anti-grecesti sunt iarasi complet neindreptatite.
Raspunsul este in compararea ADN-ului armanilor cu cel al grecilor, românilor si albanezilor. Ultimii, dupa toate probabilitatile, sunt traci ne-latinizati, deci traci adevarati, cel putin din punct de vedere lingvistic, daca nu si genetic/biologic.
In ce priveste limba armana, pe acelasi substrat etnic (celtic) au aparut franceza si provensala, ultima fiind mai asemanatoare cu si mai apropiata de catalana decat de franceza. In schimb pe substraturi etnice foarte diferite a aparut aceeasi limba romanica, italiana (substraturi: italic, etrusc, grec etc.). Deci, chiar daca studiile genetice ar dovedi o inrudire foarte mare intre armani si români, limbii armanesti tot nu i s-ar putea nega existenta, ci numai etniei armanesti.

 

PS um se explica disparitia alfabetului latin atat la români si inlocuirea lui cu un alfabet “inferior”, slav, chirilic? Deci “argumentul” ca grecii n-ar fi putut fi latinizati e un non-argument.

Laisser une réponse