Jun 27

Cristian Bandu / Din nou despre biserica (a)româna din Sofia

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 5:39 pm

Stimabilul domn Kyurkchiev & comp. au libertatea de a crede ce vor dar nu au si dreptate  atunci când numesc in mod subiectiv, in cercuri de familie sau prieteni, biserica româná din Sofia  „básearicá armâneascá“ 

Egal cum vor unii sá o numeascá, egal cum i se spune în poporul local, egal cum ar dori unii sá fie si ce nume sá poarte, egal cá „i se zice si…“, egal cá „de fapt e ca si o…“ etc. biserica din Sofia de pe Ul. Kniaz Boris  I 152 a fost si este asa cum se citeste si pe „firma” de la intrarea ei: BISERICA ROMÂNÁ din Sofia în care si azi ca si în trecut  s-a slujit si se slujeste în limba româná, bisericá care este sustinutá financiar de statul român, care este patronatá “ecleziastic”de Patriarhia româná (sau subordonatá ei) care-si  trimite preoti români sá slujeascá la Sofia etc. si aceasta egal cine erau si sunt enoriasii (armâni), egal cá au fost si donatori armâni generosi si achizitori ai terenului pe care este construitá biserica. 

Fárá sprijin din partea Românieio  bisericá româná la Sofia  nu ar fi putut foarte probabil exista nici mácar 24 ore. Dealtfel la sprijinul României se apeleazá si se sperá si azi ca si pe vremuri.

Armânii sofioti au sustinut financiar si acceptat o bisericá româná  datoritá convingerii cá ei apartin poporului român, cá nu sunt o etnie aparte ci români de la sud de Dunáre, cá graiul armânesc nu este o limbá  latinofoná nationalá ci un DIALECT al limbii române si de aceea la Sofia exista pentru copiii armânilor si o SCOALÁ ROMÂNÁ si nu armâneascá, cu profesori în majoritate români (veniti din România) si a cárei elevi învátau sârguincios  limba româná si nu dialectul aromân si tot de aceea si tot la Sofia exista o COLONIE ROMÂNÀ si nu armâná sau „tzintzará“ !

QED!

Christian Bandu

Germania

Laisser une réponse