Sep 27

Michalis Magirias : Nu exista minoritate vlaha în Albania !

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 2:01 pm
Pe la începutul sec. XX, când unii armânji/râmânji “deveneau” greci, alții români…

Se spune ca prostia se repeta iar a doua data ea devine si mai ridicola : asa am putea parafraza pe redactorul acestui comunicat al Asociaților vlahe panelenice de la 31 august 2021. Celor care în România vad în armânji/râmânji « români de pretutindeni », avocatii “grecilor vlahofoni” le raspund reluând cliseele de alta data contra « romanika propaganda » ! Textul original grec este disponibil pe internet (Vlahoi.net), traducerea este Google deci aproximativa.

“Se spune că istoria se repetă, dar a doua oară se numește farsă!”

Nu există minoritate vlahă în Albania! Minoritatea este una și este GRECĂ și lăsați pe toată lumea să respecte asta, mai ales România!

În 1905, România a reușit cu mulți bani să-l facă pe sultanul Abdul Hamid sa recunoască o națiune vlahă separată « în Balcani » și, de atunci, nu a încetat să propage confuzia între popoare și sa creeze probleme foarte serioase pentru vlahi (pentru că vor exista întotdeauna oameni care își vor pune BANII deasupra conștiinței cu un singur scop). Era vorba de un stat vlah separat care sa devină protectoratul României în Balcanii Centrali. Nu a reușit pentru că a trebuit să facă față conștiinței grecești puternice a vlahilor care luptau mereu cu propaganda singuri, erau foarte puțini vlahi care mergeau la școlile românești, doar cei foarte săraci și îi plăteau pentru a-și trimita copiii să învețe limba română.

După ce nu a reușit să demonstreze că vlahii sunt de origine română, în ultimii 30 de ani încearcă să joace ultima sa „carte”: cea a „limbii vlahe” care, oricum o numim noi, este strigătul strămoșilor noștri că ne-am păstrat în familiile noastre oral din generație în generație.

Recent, având în vedere recensământul populației din Albania, un secol și jumătate mai târziu, Istoria pe care România a început-o în 1905 se repetă ca o farsă!

Recent, propaganda lor „se joacă” cu cuvintele români = Ρουμάνοι și aromâni = Αρμάνοι armeni / vlahi. Asta o fac  chiar si Aromânii care fac parte din minoritatea din România, cerând să se deschidă școli în zone cu o populație vorbitoare de vlaha din minoritatea greacă recunoscută din Albania unde se predă limba greacă. Aceasta se va face în limba vlaha omogenizata și fabricata în laboratoarele din Constanța cu alfabet latino-latin care seamănă puțin cu vlaha vorbita în regiune.

Exact aceleași lucruri care s-au întâmplat la începutul secolului al XX-lea în Pindul nostru, înainte de eliberarea Epirului și a Macedoniei de Vest, sub pretextul vlahilor, limba română a fost învățată celor câțiva copii vlahi care mergeau la școlile românești!

În acel moment, vlahii erau izolați în satele lor fără informații, la fel și guvernul oficial de atunci nu avea informațiile necesare!

Astăzi, niciuna dintre părți nu are vreo scuză pentru ca sa spuna că a fost indusă în eroare și că nu cunoaște adevărul. NU EXISTĂ MINORITATE VLAHĂ ÎN ALBANIA, MINORITATEA ESTE UNA SINGURA, GREACA!

CEREM intervenția puternică a statului grec acolo unde este necesar pentru a proteja interesele minorității naționale grecești pe teritoriul albanez prin încetarea imediată a înființării școlilor românești în satele de limbă greacă, deoarece vlahii nu au nimic de-a face cu limba lor română !

CEREM intervenția imediată a statului grec pentru protejarea intereselor grecilor vorbitori de vlahă care locuiesc pe teritoriul Albaniei și OPRIREA tentativelor de a-i exploata pentru dezintegrarea dezastruoasă a elementului grec !

Pentru acest motiv deploram decizia României de a include grecii vorbitori de vlaha din Albania în propria minoritate română, promițând bani și proiecte în satele grecești !

Deploram vizita oficialului guvernului român al Ministerului Afacerilor Externe Oana Ursace în satele minorității grecești și înființarea de școli sub pretextul predării „limbii vlahe” care în esență vizează conversiunea grecului.

În cele din urmă, CEREM României să clarifice fără ezitare care este scopul declarației recente a Parlamentului României din 10 mai ca fiind ziua românismului balcanic! Dacă ținta sunt din nou vorbitoarii de vlaha, nu vom permite pescuitul în „ape tulburi”, așa cum a fost facut în trecut. Dacă, apropo, prietena noastra  România consideră că are minorități în Balcani, să fie clara. Sa ceara fără trucuri verbale recunoașterea minorității românești din Albania și din celelalte state balcanice. 

Pentru consiliul de administratie

Președintele Michalis Magirias

Laisser une réponse