Dec 30

HabAr # Constanța : evenimentul Weigand amânat sau cenzurat ?

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 10:12 am

Duminică, 13 decembrie 2015 : Institutul de Știință, Cultură și Spiritualitate Dobrogeană invită constănțenii luni, 14 decembrie, de la ora 14.00, în Aula Magna a Universității „Ovidius”, la un eveniment editorial. Este vorba despre lansarea cărții „Armânii – țară și oameni”, de Gustav Weigand, care a fost tipărită în limba germană în anul 1895. Acum, la 120 de ani de la apariția sa, lucrarea a fost tradusă și în limba română.

Lansarea oficială va avea loc mâine, 14 decembrie 2015, la orele 14.00, în Aula Magna a Universității „Ovidius” și este organizată de către Institutul de Știință, Cultură și Spiritualitate Dobrogeană, institut care se află la început de activitate.

Luni, 14 decembrie : Organizatorii anunță că lansarea de carte va fi amânată pentru o dată nestabilită.

Miercuri 16 decembrie : Într-un interviu acordat postului de televiziune Dobrogea în cadrul emisiunii prezentate de Emil Hagi, Enache Tuşa, care ar fi trebuit să fie moderatorul evenimentului, aduce câteva lămuriri. Decanul facultăţii ar fi amânat prezentarea cărţii în urma protestului unui alt profesor al cărui nume nu este precizat : http://www.tvdobrogea.ro/armanii-tara-si-oameni/

Nici motivele pentru care lansarea acestei cărţi a fost amânată, nici data noii lansări nu au fost comunicate oficial nici până în ziua de azi, miercuri 30 decembrie. Între timp, cu ocazia unei vizite de lucru, miercuri 22 decembrie, la Academia Româna, Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a subliniat necesitatea ca mediul academic să aibă o poziţie fermă în legătură cu apartenenţa la limba română a dialectelor româneşti sud-dunărene: aromân, meglenoromân şi istroromân. (Vezi si : HabAr, Aromânii minoritate română în Albania ?)

Nu avem însă suficiente date pentru a concluziona dacă evenimentul Weigand a fost doar amânat sau cenzurat. Să sperăm că nu va trebui să aşteptăm alţi 120 de ani pentru ca această carte să fie prezentată şi la Universitatea Ovidiu.

HabAr, 30 decembrie 2015.

 

Laisser une réponse