Feb 28

Aromânii din Slobozia (Viorel Craciun)

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 2:55 pm

Primii aromâni au venit în Slobozia în jurul anului 1940 din Cadrilaterul romanesc. În primii ani, pentru ei aceste locuri constituiau mai mult un traseu de tranzit către Tulcea și Constanța, dar dupa anul 1953 au început să se stabilească și aici, proces care s-a încheiat în jurul anului 1960.

Preocupați de creșterea animalelor, în special oi, dar și de comerț sau finanțe, aromânii (machedonii – în vorbirea localnicilor) au fost integrați armonios în comunitatea slobozeană, spiritul lor cooperant, folclorul și obiceiurile lor făcând casă bună cu spiritualitatea locală.

În anul 2005, în Slobozia erau recenzați 920 de aromâni, ei grupându-se aproape toți în jurul unor familii cunoscute în oraș: Sărăcăceanu, Papacioc, Malama, Hristu, Tașcu, Caracostea, Cutulea, Carniciu, Bala, Anagnoste, Hertu, Gherunda, Mihali, Zicu, etc. Mulți dintre aceștia sunt cunoscuți și respectați pentru că s-au distins ca profesori, medici, economiști, comercianți de succes. La Muzeul Județean de Istorie din Slobozia s-a constituit, până în anul 1989, o importantă colecție de obiecte și mărturii spirituale aromâne, una dintre cele mai importante din câte mai există.

5 réponses à “Aromânii din Slobozia (Viorel Craciun)”

  1. Caravan a dit :

    https://infoprut.ro/50704-aromanii-din-albania-au-sarbatorit-ziua-limbii-romane-la-corcea.html

    Nu vă convine, sunt sigur de asta, dar nu puteți face nimic ca să deraiați asemenea manifestări. D-na avocat Mirela Veriga, fiica preotului fărșerot de afiliație pro-română Dumitrache Veriga e un stâlp de nădejde al românismului în Albania.
    N-aveți cum să câștigați bătălia cu statul român, grecomanilor! Sunteți naivi dacă credeți contrariul…
    Bine v-a descris Stoica Lascu: duplicitari neogrecomani!

  2. Bao Wow a dit :

    Autor mascat! : http://www.napocanews.ro/2020/03/zorii-aurii-au-defilat-la-portul-pireu-impotriva-migrantilor-europa-ingrijorata-de-extrema-dreapta-greaca.html

    Iubiții voștri greci sunt un popor destul de… jenant. Dar pentru voi tot românii sunt cei răi, chipurile naționaliști..
    Grecii oricat ar fi de răi sunt tot buni pt neo armâni.

  3. Bao Wow a dit :
  4. Editeur a dit :

    Autor mascat!

  5. Editeur a dit :

    Autor Mascat: sper ca “D-na avocat Mirela Veriga, fiica preotului fărșerot de afiliație pro-română Dumitrache Veriga ” nu va avea probleme în urma mesajelor dumneavoastra cu caracter rasist, antirom, ma refer la postarea precedenta

Laisser une réponse