Oct 03

Exista o limba macidoneasca? o discutie pe FB cu ocazia Zilei limbii române

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 3:40 pm

“Aromânii din Albania au sărbătorit Ziua Limbii Române la Corcea” (5 sept. 18) o informatie InfoPrut (http://www.armanami.org/blog/ce-se-intampla-peste-capetele-armanilor-revelatorul-curceaua-07-09-2018/comentata ziua urmatoare pe un forum armân de pe FB:

Maria Pariza : CURIOS!!! MI SE PĂREA NORMAL CA ORGANIZAȚIILE MACEDO-ROMÂNE DIN ROMÂNIA SĂ PARTICIPE LA UN ASTFEL DE EVENIMENT, TOT NORMAL TE ÎNTREBI: CE SE ÎNTÂMPLĂ PESTE CAPETELE AROMÂNILOR??? OARE SUNT REVENDICĂRI ÎN CRUCIȘ CU MOLDOVENII – LA CORCEA???

6 septembre 08:06

Nicolas Trifon : Înca odata avem de a face cu o tentativa a statului român (sucursala « românii de pretutindeni » de la Ministerul de externe) si a unei agenturi parastatale specializate în supralicitari nationaliste în profitul proprilor ei promotori (Institutul ‘Eudoxiu Hurmuzachi’ pentru Românii de Pretutindeni) de a justifica existenta lor facând parada peste hotare acolo unde se prezinta cea mai mica oportunitate. Pentru un asemenea spectacol efemer si nu prea costisitor (o gustare la « grand hotel » dupa amiaza + o prestatie folclorica) nu e neaparata nevoie de asociatii aromâne reprezentative. O marunta structura asociativa care n-ar exista nici sub forma de proiect fara subventii din partea ambasadei române poate foarte bine juca acest rol. Bineînteles, nu ai cum sa te astepti la un raspuns convingator la întrebarea care se pune în aceste conditii : De ce statul român prefera sa creeze la fata locului si sa întretina o mica clientela docila în tari ca Albania sau Macedonia (cu Grecia ar fi prea complicat) care sa întretina iluzia existentei unei minoritati române în loc sa ajute pe aromâni (rrâmâni, armâni) sa-si ia destinul în mâini, sa-si întretina memoria lor istorica, sa-si cultive obiceiurile si limba, ceea ce nu e de loc usor în zilele noastre pentru o populatie raspândita si în numar restrâns… Faptul ca aceasta limba se înrudeste de aproape cu româna justifica oare o asemenea tentativa grosolana de românizare a albanezilor aromânofoni si a descendentilor lor ? Grotescul situatiei rezulta de altfel din faptul ca pentru a întelege pe deplin « caracterul unitar al limbii, culturii și civilizației românești » aromânii de la Korcë (Curceaua) invitati la agapa organizata de România ar fi trebuit mai întâi sa urmeze cursuri de limba româna…

Mihai Iorganda : Nu stiu ce interese ascund aceste manifestari(banuiesc) doar.Cand este vorba de noi,nu intereseaza pe nimeni.

Pe cand o sesiune dedicata limbii noastre macidonesti,de la bunici si strabunici?

Marius Ciorica : exista o limba macidoneasca ?????????????????

Iorganda

Vasile Cotabita : Limba al papu shi ali mumi,tzi u.nvitzam di cilimeani,cum s.acljiama?Macedoneasca dzac mini.

Cafi cum va ashe ii dzati. Gramusteanii iidzac armaneasca, farsherotii dit grecia ii dzac rramaneasca… nu stiu cum ii dzate ma shtiu ti iasti: limba di dada!!!

iorganda

Sarut mana,multumesc.

Vasile Cotabita

Exista o limba pe care, vorbitorii sai, o pot numi cum vor ei. E interzis undeva? Sau o denumim doar cum vor ceilalti, nevorbitorii ei?

 

Pariza

MULȚUMIM Nicolas Trifon pentru că te interesează percepțiile aromânilor mai puțin avizați în acest context balcanic. și pentru deschiderea ta spre comunicare. Mă întreb dacă misterioșii de la Corcea știu și armânește. Noi armânii avem o carte importantă. Suntem răspândiți, dar suntem puțini , aproape înrudiți și încuscriți peste spațiu, ne cunoaștem până la a 7-a spiță cum se spune, direct sau idirect, Chiar dacă ne ciondănim între noi, o facem mai mult pe criterii de vedetism, Istoria ne-a învățat să fim suspicioși când alții din afară se bagă prea mult în destinul nostru. E bine să cunoaștem cât mai multe păreri.Problema în acest caz a ponit de la faptul că am o deformare intelectuală, îsoțită de pasiune să înregistrez .tot ce se scrie legat de aromâni.și fără să vrei deduci niște lucruri. De exemplu, această organizație destinată pentru Moldova confiscă multe dintre proiectel în care , în mod normal trebuie derulate de SCMR ca structură -suport a statului pentru politică externă. N-am auzit să fie implicat vreun aromân la acest Institut Eudoxiu Hurmuzachi. În schimb la SCMR se lipesc și români care cred ei că suplines lipsa de energii aromâne devotate românismului. Fals. Dacă asociez acestea și cu MULTE ALTE discursuri și manifestări și cu reacții ale fraților din Balcani și cu cele spuse de tine -deduc cu mâhnire că dregătorii de azi din România nu au nevoie de românismul aromânilor, știu că există, au nevoie de antiarmânismul lor, De ce ??? O fi o nouă vocație patriotică??? Nu o percep la românii normali. Dar se percepe tot mai clar la grupulețe?? Zici că nu e costisitor??? Naivitate! Poate în fapte…dar pe hârtie…cine știe…! Chiar m-aș mira să facă astfel de eforturi , sigur falimentare, doar patrioticește.

 

 

Laisser une réponse