Mar 31

Stânga, dreapta si minoritatile lingvistice în Grecia : in memoriam Manolis Glezos

Catégorie : IsturiiEditeur @ 2:10 pm

Interpelarea Ministrului Învatamântului (dreapta) facuta în Parlamentul grec acum cîtiva ani de Manolis Glezos, deputat de extrema stânga, este edificatoare pentru pozitia unei anumite stângii si a dreptei în Grecia pe problema nationala în general si a arvanitilor, a macedonenilor slavi si a aromânilor în particular.

Videoul care circula pe Net de unde este extras textul de mai jos este postat  de un site din Albania, deci oarecum orientat, având în vedere ca nationalimul albanez îi revendica pe « arvaniti », « albanofoni » care traiesc de secole în Grecia si care în general se considera drept greci. Iata traducerea dupa versiunea engleza de pe video :

« Îl rog pe Ministrul Învatamântului sa ne spuna clar daca e grec sau nu. Pentru ca numele sau de familie este albanez. Trebuie sa stim despre ce vorbim : din 36 membrii ai Parlamentului grec 13 nu au nume grecesti, deci straine, la care trebuie sa adaugam si doua nume turcesti fiindca avem în total 38 de deputati. Asta nu înseamna ca ar trebui sa spunem ca suntem doua popoare care traim unii lânga altii, ci, cum am zis mai înainte, ca vecinilor nu poti sa le spui sa plece. Tu poti sa-i dai afara pe copii din casa ta, poti sa parasesti casa parinteasca, poti sa divortezi de sotie, dar nu poti sa spui vecinilor sa plece. Cele doua tari trebuie sa se înteleaga, de la guvern la popor trebuie explicat lucrul acesta, trebuie sa se gaseasca o solutie de cooperare cu vecinii nostrii, si aceasta trebuie sa ne ghideze azi si în viitor… »

https://youtu.be/e-XTS-2TaCM

Laisser une réponse