Oct 10

Laurentiu Stuparu : AUR si problema aromână

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 5:02 pm

SCMR- fără makedoni – poleit cu AUR – politic : asa prezenta Maria Pariza pe Caleidoscop analiza lui Laurentiu Stuparu privind influenta exersată de Alianta pentru unitatea românilor (AUR) asupra Societătii de cultură macedo-româna (SCMR) cu complicitatea conducerii actuale ale celei din urmă. Dupa care Maria Pariza adaugă : “Spuni, more, picurare, cai i lupu și cai i oaie?” Extrase din blogul lui L.S.

Incurcate sunt caile Domnului, dar si mai incurcate sunt caile Moscovei.

Dupa ce a incercat fara succes sa incurce lucrurile la alegerile din 11 iulie din Republica Moldova, AUR si-a indreptat atentia spre Balcani, o alta zona de maxim interes pentru Rusia, care incearca prin orice mijloace sa impiedice integrarea statelor din Balcanii de Vest in NATO si UE[1].

Daca in Republica Moldova AUR a jucat aparent cartea unionista, incercand de fapt sa rupa din voturile partidelor reformiste pro-europene si sa impiedice castigarea alegerilor de catre acestea, in Balcani reprezentantii acestei formatiuni extremiste incearca sa tulbure lucrurile si asa tensionate prin reluarea unei politici nationaliste care s-a dovedit falimentara in trecut.

Din pacate pe fondul dezinteresului cvasi-general din Romania fata de problema aromana, AUR a confiscat acest subiect pe care il foloseste pentru a puncta electoral in randul unui public putin educat, dar foarte receptiv atunci cand este vorba de aromani, considerati de unii “romani sud-dunareni”.

De fapt miza acestui joc pe care il face AUR in Balcani nu este ajutorarea comunitatii aromane de acolo, care conteaza prea putin in calculele lor politicianiste.

Scopul real este acela de a capitaliza electoral in Romania aceste actiuni, chiar daca rezultatul lor este dezbinarea aromanilor din Balcani si compromiterea definitiva a incercarilor acestei comunitati de a-si pastra identitatea etnica si lingvistica.

Iar daca aceste actiuni contribuie la tensionarea si tulburarea unei situatii si asa complicate in Albania si Macedonia de Nord (tari care dupa aderarea la NATO vizeaza si aderarea la UE), nu poate decat sa convina Moscovei, papusarul din umbra al AUR.

Asa se face ca in ultimul an asistam la un adevarat desant al politicienilor si simpatizantilor AUR in Balcani, unii dintre ei folosindu-se de functiile pe care le au in cadrul unor institutii ale statului roman.

In Republica Moldova AUR a infiintat un partid cu acelasi nume care a candidat la alegeri obtinand un scor rusinos de 0,49%.

In Balcani, mizeaza pe sprijinul Societatii de Cultura Macedo-Romane – SCMR, organizatie cu o istorie bogata dar care in ultimii ani a fost acaparata treptat de un grup de persoane controversate (neo-legionari sau national-comunisti, xenofobi, anti-occidentali, diversionisti, impostori si chiar infractori), devenind remorca AUR si capatand o notorietate negativa in randul comunitatii aromane, ai carei membri o numesc mai nou SCM-AUR.

Dar sa vedem cine sunt cei care promoveaza politica AUR in randul comunitatii aromane din Romania si Balcani.

De la stânga la dreapta :

– Eugen Popescu, zis “Alchimistul”, fost director al Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romanii de Pretutindeni din subordinea Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni

– Boris Volosatii, cetatean moldovean, deputat AUR in Parlamentul Romaniei

– Claudiu-Richard Tarziu, senator AUR

– Vlad Cubreacov, cetatean moldovean, fost deputat la Chisinau, presedinte al Asociatiei Rasaritul Romanesc, membru al Societatii de Cultura Macedo-Romana

– Radu Baltasiu, profesor la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala si director al Centrului European de Studii in Probleme Etnice – CESPE al Academiei

Radu Baltasiu este colaboratorul apropiat al lui Emil Tircomnicu, secretarul general al SCMR.

Ce au in comun toate aceste personaje? Doua lucruri:

1. Sunt membri sau simpatizanti AUR

2. Nici unul dintre ei nu este aroman, desi vorbesc si pretind ca actioneaza in numele acestei comunitati.


[1] Pentru textul complect vezi aici.

Laisser une réponse