Jul 09

Kira Mantsu cenzurata de “românii independenti din Albania”

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 7:24 pm

Pitricuiu ndoauâ comments la “Romanii independenti din Albania” shi nu mata li aflu… S-veadi câ fuiu “blocked”! Ashi lucreadzâ propayanda shi dimucratia, adzâ, tu Rumunia! Dau ma-nghiosu aesti tsi li shtearsirâ.

Ce cauta oare “românii independenti” cu sabia, buzduganul si crucea în cioc în Albania?

Am trimis câteva comentarii la “Romanii independenţi din Albania” si nu le mai găsesc…Se vede că am fost blocată! Asa lucrează propaganda si democratia, azi, in România! Mai jos, sunt comentariile şterse :

La video „Stambâ, lea Stamba“ – M.Prefti

„Dumnezeule, iarasi Mihali Prefti! Ce inteleg “romanii independenti” din acest cântec? Chiar nu realizati ca armânii sunt „din alta lume“?!!!“

La video: “Pindu – La valea fi Ianina”

“Ati inteles ceva din acest cântec? Aveti vreo legatura cu Ianina? Stiti unde se afla? Este istoria noastra, plina de lupte, sacrificii, loialitate, generozitate fata de toate statele … Lasati-ne sa ne regăsim singuri! Orice “ajutor” este incă o lovitură in ceea ce a mai ramas din noi! Trebuie sa ne intelegeti “rabufnirile”! Suntem sătui de ajutor românesc, grecesc, etc. Doar Europa este garantul rămânerii noastre in viată!“

Kira Mantsu

3 réponses à “Kira Mantsu cenzurata de “românii independenti din Albania””

  1. Albanofil a dit :

    Am inteles ca principalul argument cum ca armanii n-ar fi greci este ca grecii nu ar fi putut fi latinizati din cauza civilizatiei lor superioare. O mare prostie, grecii din

    sudul Italiei (Magna Graecia) au fost latinizati in cele din urma. La putin timp dupa asezarea slavilor in Peninsula Balcanica ei au reusit sa o slavizeze aproape in intregime, inclusiv Grecia actuala. O parte din greci si megleniti/megleni au fost islamizati cu toate ca ambele popoare si in special grecii aveau o civilizatie superioara. Poporul romanic dalmat a fost slavizat in totalitate etc.
    Alt argument ar fi ca limba macedoneana antica (nu pseudo-macedoneana slava actuala) nu ar fi fost un dialect grecesc, ci o limba diferita. Nimic mai fals. Din toate sursele de macedoneana antica reiese ca aceasta era un dialect grecesc sau e vorba, eventual, de mai multe dialecte, toate ale limbii paleo-grecesti. Deci armanii sunt fie greci romanizați/latinizați, fie iliri latinizati. Daca sunt iliri romanizati atunci pretentiile lor asupra Macedoniei antice (care e inclusa aproape in totalitate in Grecia si o mica parte in asa-zisa Macedonie independenta) sunt total nejustificate. Daca sunt greci romanizati atunci pretentiile lor anti-grecesti sunt iarasi complet neindreptatite.
    Raspunsul este in compararea ADN-ului armanilor cu cel al grecilor, românilor si albanezilor. Ultimii, dupa toate probabilitatile, sunt traci ne-latinizati, deci traci adevarati, cel putin din punct de vedere lingvistic, daca nu si genetic/biologic.
    In ce priveste limba armana, pe acelasi substrat etnic (celtic) au aparut franceza si provensala, ultima fiind mai asemanatoare cu si mai apropiata de catalana decat de franceza. In schimb pe substraturi etnice foarte diferite a aparut aceeasi limba romanica, italiana (substraturi: italic, etrusc, grec etc.). Deci, chiar daca studiile genetice ar dovedi o inrudire foarte mare intre armani si români, limbii armanesti tot nu i s-ar putea nega existenta, ci numai etniei armanesti.

    PS Cum se explica disparitia alfabetului latin atat la români si inlocuirea lui cu un alfabet “inferior”, slav, chirilic? Deci “argumentul” ca grecii n-ar fi putut fi latinizati e un non-argument.

    Mosternirea lui “Saruna” din latina (de la Salona < gr. Thessaloniki) nu reprezinta in niciun caz vreo dovada a vechimii aromanilor pe teritoriul Macedoniei antice. Este posibil ca patria primitva a armanilor sa fi fost aproape de Macedonia antica, vecina cu ea iar pastrarea acestui toponim sa se datoreasca notorietatii Thessaloniki-uli/Salonicului. Probabil ca in patria primitiva a aromanilor nu exista niciun oras asa de important ca acesta; este desigur posibil ca aromanii sa se fi mutat din patria primitiva (poate chiar in Macedonia, poate mai intai intr-un tert teritoriu), sa fi pierdut/uitat toponimele mostenite din latina ale acelui teritoriu, astfel incat singurul toponim antic transmis de limba latina armanei a ramas Saruna.

  2. Albanofil a dit :

    Deci este foarte probabil ca aromanii sa fie greci latinizati, adica exact ceea sustine Academia Greaca. Ura fata de greci si, mai ales, lupta impotriva lor sunt deci total nejustificate.

  3. hristu steriu a dit :

    De acord cu opiniile: “Din toate sursele de macedoneana (limba macedoneana) antica reiese ca aceasta era un dialect grecesc sau e vorba, eventual, de mai multe dialecte, toate ale limbii paleo-grecesti.”, shi

    “Ura fata de greci” nu e/ sau e ne- justificata.

Laisser une réponse