Jun 18

Cordescu, Mihail Virgil, Istoricul şcoalelor…

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 8:32 am

Cordescu, Mihail Virgil, Istoricul şcoalelor române din Turcia, Sofia şi Turtucaia, şi al seminarilor de limbă română din Lipsca, Viena şi Berlin, Bucarest, 1906, 402 p. : versiunea PDF

Une réponse à “Cordescu, Mihail Virgil, Istoricul şcoalelor…”

  1. Albanofil a dit :

    In continuarea discutiei de pe Facebook: cea mai mare parte a Basarabiei si toata Bucovina au apartinut atat primei formatiuni statale ucrainene, Rusia kieveana, cat si Cnezatului de Halici-Volania, inainte de a apartine Moldovei (stat moldovenesc, nu romanesc!) sau Romaniei. De ce nu e Rusia kieveana o formatiune statala ruseasca? Din acelasi motiv pentru care Romania sau Tara Romaneasca (Muntenia + Oltenia) nu sunt continuatoarele Imperiului Roman (si nici macar ale Imperiului Roman de Rasarit a carui capitala, Constantinopolul e situata hat-departe de orice parte a Romaniei (Mangalia; chiar si a Romaniei Mari – Balcik, Kranevo), adica Imperiul Roman nu a fost o formatiune politica romaneasca, desi cuvantul romanesc “român” (corect etimologic “rumân”) provine de la cuvantul latinesc “Romanus”. Limba oficiala a acestui imperiu, limba latina fusese initial doar limba provinciei Latium cu capitala la Roma.
    Deci existau si romani in sens al cetateniei, civis Romanus, si romani in sens etnic, adica latini.
    Tot asa, in asa-zisa Republica Macedonia de Nord, exista “macedoneni” etnici (slavofoni/bulgarofoni) si “macedoneni” dupa cetatenie (adica toti cei care au cetatenia acestei tari si locuiesc acolo: “macedoneni” etnici, albanezi, turci, sarbi, aromani etc.)
    Faptul ca slavii din Rusia au imprumutat etnonimul de “rusi” de la slavii din Rusia kieveana (ucraineni) iar, mai tarziu, ucrainenii au renuntat la propriul lor endonim, in favoarea celui de “ucraineni” (=marginasi) nu inseamna ca rusii au vreun drept la teritoriul Rusiei kievene sau ca Rusia kieveana a fost un stat rusesc.

Laisser une réponse