Dec 21

Laudatio Nicolae-Serban Tanasoca

Catégorie : IsturiiEditeur @ 9:33 am

Ileana Costea, de la California State University, Northridge, si Florin-Lucian Filip Nicolae, care a sustinut teza de doctorat cu Nicolae-Serban Tanasoca, au adus un omagiu acestuia din urma decedat în 2017 la cel de al 43lea Congres al Academiei americano-române de arte si stiinte care a avut loc pe 15-17 noiembrie 2019.

Pornind de la anumite date biografice, Ileana Costea pune în evidenta originalitatea demersului stiintific al lui Nicolae-Serban Tanasoca dupa care trece succint in revista pretioasele sale contributii la editarea documentelor privind istoria românilor si cartile aparute ulterior care reunesc diverse texte publicate initial în reviste de specialitate.

Omagiul adus de fostul doctorant al profesorului Tanasoca este mai ambigu. El începe prin a evoca Confesiunea[1] acestuia din urma, publicata imediat dupa disparitia sa, si tristetea cu care acesta descrie sfârsitul unei lumi, aceea a aromânilor, pornind de la istoria propriei sale familii. Mai greu de înteles sunt cele doua merite atribuite imediat dupa aceasta evocare, fara nicio tranzitie,  profesorului Tanasoca si anume (1) acela de a fi demonstrat constiinta româneasca a aromânilor si (2) de a fi fost adeptul unei Europe crestine. Nici mai mult nici mai putin.

Personal, asa cum l-am cunoscut pe Niki Tanasoca, ma îndoiesc ca s-ar fi mândrit prea mult cu asemena merite « ideologice » fara legatura cu demersul sau de istoric si filolog scrupulos, alergic la generalizari si constructii speculative ipotetice. Cine stie însa, poate pentru Florin-Lucian Filip Nicolae, faptul de a îi atribui asemenea merite este un fel de a încerca sa îl consoleze pentru sfârsitul lumii din care provenea, aceea a aromânilor. Sau, poate, mai repede o modalitate pentru Florin-Lucian Filip Nicolae de a se folosi de cest omagiu pentru a evidentia propriile sale convingeri nationaliste românesti (despre constiinta românitatii la aromâni) si conservatoare (accentul pus pe dimensiunea crestina a Europei)…


[1]  http://www.academia.edu/23481933/CONFESIUNI_Nicolae-Şerban_Tanaşoca

Vezi si : http://www.armanami.org/blog/in-memoriam-nicolae-serban-tanasoc/


Laisser une réponse