Feb 03

Macedonia de Sus (Ano Makedonia, Gorna Makedonia) va fi viitorul nume pentru Fyrom/Republika Makedonija?

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 11:57 am

Miercuri 24 ianuarie a avut loc în localul proaspăt restaurat al Universităţii elenice deschise de la Atena o întâlnire între mai mulţi intelectuali prestigioşi care s-au pronunţat unanim pentru adoptarea unui nume compus pentru a desemna statul vecin, spre exemplu Ano Makedonia=Gorna Makedonia=Macedonia de Sus.

Această decizie ar corespunde interesului naţional al Greciei, au precizat ei. Adunarea s-a desfăşurat sub protecţia unui mare număr de vigili pentru a evita orice provocare.

A fost reamintit cu această ocazie faptul că denumirea « bugari makedontsi » care va da mai târziu « makedontsi » a apărut pentru prima dată la sfârşitul secolului XIX la Liceul bulgar de la Salonic. « Bugari » este forma folosită în perioada otomană în Macedonia pentru cuvântul « Bălgari ».

Atât grecii cât şi bulgarii (« bălgari », în Bulgaria, « bugari » în Macedonia) aparţineau iniţial Rum milet-ului şi se prezentau ca atare. După care, grecii întâi au optat pentru « ellines », ceilalţi pentru Bălgari şi respectiv pentru « Bugari », « Bugari makedontsi » şi, în fine, pentru « makedontsi ».

In cadrul adunării evocată mai sus, majoritatea participanţilor au considerat că termenul cel mai indicat pentru a denumi locuitorii ţării vecine este « slavomakedones », « slavianski makedontsi ». Totuşi ceea ce li s-a părut cel mai important de subliniat este necesitatea de a apela la un nume compus pentru a numi Fyrom/Republika Makedonija.

2 réponses à “Macedonia de Sus (Ano Makedonia, Gorna Makedonia) va fi viitorul nume pentru Fyrom/Republika Makedonija?”

  1. Kira Mantsu a dit :

    Matilda Caragiu Marioţeanu: «Un Dodecalog al Aromânilor sau 12 adevăruri incontestabile, istorice, şi actuale, asupra Aromânilor şi asupra limbii lor »(România Literară, XXVI, 33, 1-7 sept.1993) :

    “Numele aromânilor trebuie să fie aromân shi macedo-vlah. (…) Faptul de a folosi elementul macedo- nu trebuie să-i supere pe cei din ţările balcanice: această denumire este folosită de cel puţin 200 de ani (exemplul lui Boiagi,1813). Acest element, urmat de numele etnic, exclude orice confuzie: macedo-slav este altceva decăt maceo-vlah etc. “

  2. ION MANTU a dit :

Laisser une réponse