Sep 06

Ce se întâmplă peste capetele armânilor ? Revelatorul Curceaua, 07.09.2018

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 7:30 am

“Ziua Limbii Române va fi sărbătorită și la Corcea, în Albania, unde va avea loc o conferința despre importanța limbii române în comunitățile istorice românești”, ne anuntă agentia InfoPrut, într-un comunicat ilustrat de o imagine care unora dintre noi ne aminteste de ochiul inchizitor al Partidului sau a Legiunii, de tristă amintire si ea. Iată comunicatul urmat de reactia Mariei Pariza care a anuntat “evenimentul” pe FB si comentariul nostru. 

« Coferința va sublinia caracterul unitar al limbii, culturii și civilizației românești și statutul limbii române ca limbă oficială a Uniunii Europene. De asemenea, evenimentul are drept scop conștientizarea de către aromânii din Corcea a rolului esenţial pe care limba română/ dialectul aromân îl joacă în formarea continuă şi evoluţia comunității de care aparțin, se arată într-un comunicat de presă.

Manifestația este organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Asociația Culturală „Aromânii din Albania”, filiala Corcea și cu sprijinul Ambasadei României în Republica Albania și Consulatului Onorific al României la Corcea. »

Maria Pariza : CURIOS!!! MI SE PĂREA NORMAL CA ORGANIZAȚIILE MACEDO-ROMÂNE DIN ROMÂNIA SĂ PARTICIPE LA UN ASTFEL DE EVENIMENT, TOT NORMAL TE ÎNTREBI: CE SE ÎNTÂMPLĂ PESTE CAPETELE AROMÂNILOR??? OARE SUNT REVENDICĂRI ÎN CRUCIȘ CU MOLDOVENII – LA CORCEA???

Pozitia noastră :

Înca odata avem de a face cu o tentativa a statului român (sucursala « românii de pretutindeni » de la Ministerul de externe) si a unei agenturi parastatale specializate în supralicitari nationaliste în profitul proprilor ei promotori (Institutul ‘Eudoxiu Hurmuzachi’ pentru Românii de Pretutindeni) de a justifica existenta lor facând parada peste hotare acolo unde se prezinta cea mai mica oportunitate. Pentru un asemenea spectacol efemer si nu prea costisitor (o gustare la « grand hotel » dupa amiaza + o prestatie folclorica) nu e neaparata nevoie de asociatii aromâne reprezentative. O marunta structura asociativa care n-ar exista nici sub forma de proiect fara subventii din partea ambasadei române poate foarte bine juca acest rol. Bineînteles, nu ai cum sa te astepti la un raspuns convingator la întrebarea care se pune în aceste conditii : De ce statul român prefera sa creeze la fata locului si sa întretina o mica clientela docila în tari ca Albania sau Macedonia (cu Grecia ar fi prea complicat) care sa întretina iluzia existentei unei minoritati române în loc sa ajute pe aromâni (rrâmâni, armâni) sa-si ia destinul în mâini, sa-si întretina memoria lor istorica, sa-si cultive obiceiurile si limba, ceea ce nu e de loc usor în zilele noastre pentru o populatie raspândita si în numar restrâns… Faptul ca aceasta limba se înrudeste de aproape cu româna justifica oare o asemenea tentativa grosolana de românizare a albanezilor aromânofoni si a descendentilor lor ?

Grotescul situatiei rezulta de altfel din faptul ca pentru a întelege pe deplin « caracterul unitar al limbii, culturii și civilizației românești » aromânii de la Korcë (Curceaua) invitati la agapa organizata de România ar fi trebuit mai întâi sa urmeze cursuri de limba româna…

Editorii asociati Tra armânami

Une réponse à “Ce se întâmplă peste capetele armânilor ? Revelatorul Curceaua, 07.09.2018”

  1. Costa Arau a dit :

    Nu este nimic mai important ca o persoana -o natie sau (pe placul unora,un Grup )- sa se exprime intr-un mod civilizat in societate, sa-si castige existenta fara a leza alte persoane sau incalcand legile unui stat. Cum at trebui insa sa raspunda aceasta persoana,natie, “grupare “ cand la bunele maniere se aplica un tratament-aici nefiind vorba de alta persoana dar de un stat (Stat ?!?)-care trece-mult,foarte mult – peste ceea ce este real si ceea ce este absurd ? Cand in componenta unui Stat,Academie, etc sunt persoane care nu pot gandi-chiar la un nivel copilaresc sau la aproximativ de2-3 % de a unei persoane senile-ca o fiinta umana care ar trebui sa fie respectul persoanei, natiei careea i se incalca intr-un mod idiotic, complet lipsit de scrupule,animalic ? Cum vede romania aceasta activitate ?Cu permisiunea cui se implica intr-un mod grosolan -trecand peste granite-in existenta altei natii ? Cum isi permite sa treaca peste vointa unui popor- chiar in afara granitilor- numai pentru faptul ca -cheltuind enorm- a reusit sa infiltreze cativa catelusi dobitoci ca si “stapanii” lor ? Vezi,interventia romaniei in Albania , “ Macedoniei…” in efortul de a dezmembra, ( genocid ) populatia Makedonarmana din Balcani

Laisser une réponse