Jun 18

Situl Tra Armanami si nostalgicii vremurilor tulburi

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 4:36 pm

Tra Armanami este un sit de documentare, de informatii si de analize care a priori nu are vocatia sa devina un forum de dezbateri în contradictoriu. Asemenea forumuri nu lipsesc pe Web. Inevitabil, însa, tribunele publicate  suscita uneori anumite reactii. Tra Armanami este un sit de documentare, de informatii si de analize care a priori nu are vocatia sa devina un forum de dezbateri în contradictoriu. Asemenea forumuri nu lipsesc pe Web si mai ales pe retelele de socializare. Inevitabil, îns&, tribunele publicate suscita uneori anumite reactii. Cele pozitive sunt tot atât de rare pe cât de stimulante. Iata cum comenteaza blogeurul brazilian Deus Carmo postarea intitulata “Romanian Parliament : Vlachs are Romanians, not Vlachs”, semnata de A. Gica :

« Todo povo que se considere minoria em determinado país ou comunidade deve ser respeitado. Lutar por sua assimilação ou integração pura e simplesmente, é, a nosso ver, contrário à livre expressão dos povos. Foi assim que se destruiu os indígenas das Américas

[Trad. nt : Tout peuple qui se considère comme étant une minorité dans un pays donné ou dans une communauté, doit être respecté. Lutter pour son assimilation ou son intégration pure et simple est, à nos yeux, contraire à la libre expression des peuples. C’est ainsi que les indigènes des Amériques ont été détruits. » ]

Reactiile negative sunt tot atât de numeroase pe cât de agresive si delirante. Fiind semnate cu pseudonime mai mult sau mai putin fanteziste, si neprezentând nici un interes pe plan informational sau analitic, nu le publicam pe loc ca sa evitam polemici inutile. Ele amintesc de denunturile vehemente facute în vremuri tulburi (razboi, dictatura regala, militara sau comunista) de anonimi mai mult sau mai putini analfabeti, semidocti si mai ales dusi cu pluta. Ca atare, ele prezinta totusi un interes, în masura în care sunt reprezentative pentru anumite sentimente de invidie, de ura, mult timp refulate si pentru anumite rationamente confuze dar radicale bine înradacinate în societatea în care traim. Unica maniera de a le neutraliza este a le scoate la iveala în toata splendarea lor. Iata câteva exemple :

* Reactia acum o saptamâna semnata Lup (zuberestere@yahoo.com) la postarea “In Memoriam Nicolae-Serban Tanasoca”, text în care autorul se referea explicit la «  toţi aceia care aderă din interes sau pasiune la naţionalismul veleitar românesc » :

« ‘’Naționalism veleitar’’ foarte bună formularea.

Puteți să găsiți una pentru cei care 5-6 indivizi fără meserii de specialitate, dintre care unii nu au țară, alții nu au familie aromână, alții nu au copii, alții nu vorbesc aromână,iar cei mai mulți dintre ei reprezintă o combinație din două sau mai multe dintre menționatele calități și care, în disprețul surselor științifice, ignorate în proporție de peste 90%, au decis singuri, într-o seară, la Paris, să arunce întreaga comunitate aromână, într-o absurdă și total irealizabilă cursă pentru recunoașterea ca minoritate în România?

Reiau: 1) vreo 5-6 indiviz (2) fără messire de specialitate (3) ratați familial (din perspectiva aromâna) (4) fără patrie, internaționaliști (în sens bolșevic (5) au decis singuri într-o noapte ca aromânii sunt minoritate (6) Nu au reușit să miște în 12 ani nici măcar 1 cm. în sensul realizării obiectivului lor, în schimb au aruncat în război fratricid întreaga comunitate.

Cum îi caracterizăm pe acești eroi ai neamului? »

** Reactia, tot acum o saptamâna, semnata de acelasi Lup (zuberestere@yahoo.com) la postarea la “Nida Boga în arhivele Securitatii” :

« ‘’După 1989, statul român i-a încredinţat lui H. Cândroveanu fondurile şi structurile necesare pentru activităţile culturale aromâne”.

Domnule Trifon, ori nu aveți minima proprietate a termenilor, ori sunteți de-a dreptul rău-voitor. Cândroveanu s-a zbătut, s-a rugat, a amenințat, a insistat și a reușit să obțină din surse disparate, publice și private, pe bază de relații personale, finanțări pentru diverse proiecte punctuale. Nu i-a „încredințat” niciun stat niciun „fond” și nicio „structură”.

Pentru un om care, din păcate, una vorbeați și alta scriați, în ultima vreme ați devenit îmbucurător de neglijent cu scrisul dvs. Vă așteptăm cu cât mai multe astfel de contribuții pe viitor. Fiecare pasăre pe scrisul ei piere. »

 

***Reactia la postarea despre “Societatea de cultura macedoromâna si Comunitatea aromânilor din România” datata pe 27 ianuarie 2017  :

« Din cei 30-40 de mii de aromâni din România, 10-20 de inși sunt strânși în jurul CAR, cu diferitele ei formule de tip clonă, iar alți 7-8 inși sunt în jurul SCMR.

Cei din jurul SCMR sunt savanți și specialiști în aromânistică, și respectați în domeniile lor, ceilalți sunt doar hilari, și nici nu au domeniu în care să fie respectați.

Cei din SCMR au în general familii aromâne, ceilalți în general nu au familii, sau le au mixte, iar liderii lor nu au deloc, ceea ce explică și de ce fac ce fac.

Restul de 99,99% dintre aromâni își trăiesc viețile fără niciun interes legat de problemele atât de stringente ale Comunității.

Ce au făcut 4 inși la Paris acum 15 ani e cu adevărat trist, iar istoria va reține în mod corect elementele cu adevărat fundamentale ale unui fenomen prezentat în mod voit prolix, pentru acoperirea culpelor reale pentru care am ajuns atât de rău, cum spune tristul erou al poveștilor muritoare.

Comentariul este semnat : Aromanii sunt romani (armanami.org dikancontoso@gmail.com)

**** Acelasi autor reactiona în felul urmator la stirea difuzata pe 5 iulie 2016 pe Tra Armanami sub titlul « Ministrul pentru Românii de Pretutindeni demisionat de Ciolos » :

« Toată propaganda greacă pe care voi o răspandiţi nu poate avea nici-o şansă de izbândă! Istoria are multe de spus, putând contrazice orice aberaţie venită din partea aşa numitelor organizaţii armâneşti, care nu fac altceva decât să creeze un popor cu o limbă distinctă de cea română. O astfel de politică a fost aplicată şi în cazul basarabenilor, dar azi tot mai multi cetăţeni din R. Moldova îşi dau seama că sunt din acelaşi popor, poporul român, cu aceeaşi limbă, şi anume limba română, nicidecum moldoveneasca!

Având în vedere politicile de deznaţionalizare duse de către Serbia şi Bulgaria împotriva minorităţilor româneşti timocene respectiv megloromâne, nu trebuie să fim uimiţi de brutalitatea cu care Grecia încearcă să şteargă identitatea românească a aromânilor, printr-un proces amplu de grecizare, falsificare a istoriei, neacordarea statutului de minoritate naţională şi interzicerea limbii române în dialect aromân! »

 

 

2 réponses à “Situl Tra Armanami si nostalgicii vremurilor tulburi”

  1. Albanofil a dit :

    Neologismele in aromana nu ar trebui imprumutate din romana, asa cum am vazut ca se intampla, ci din italiana. In romana aproape toate neologismele provind din franceza, cu cate exceptii din engleza. De exemplu garaj in italiana se zice autorimessa, “remiza auto”, greva se zice sciopero. Aromana daca o sa imprumute neologisme numai din romana o sa devina un dialect romanesc, deoarece e foarte probabil ca si multe din cuvintele vechi aromanesti o sa fie inlocuite cu cuvinte romanesti. De aceea trebuie sa se recurga la italiana. Daca cuvantul italian e asemanator cu cuvantul romanesc (imprumutat din franceza), sa se caute un sinonim romanic in spaniola, portugheza etc.
    Nu e necesar sa fie introduse neologisme din romana cand in italiana sau alte limbi romanice exista cuvinte de origine latina care exprima aceleasi notiuni.

  2. Albanofil a dit :

    Precizare: dialect romanesc nu poate sa devina, deoarece are si gramatica destul de diferita, dar din punctul de vedere al intercomprehensibilitatii o sa devina aproape un dialect romanesc.

Laisser une réponse